Stafilococul auriu

Bună ziua din nou, dragi părinți!

Este o perioadă plină de emoții pentru foarte mulți dintre noi – începe grădinița sau școala; pentru unii prima dată, pentru alții din nou. Cu toții aveți nevoie de avize epidemiologice, de adeverințe medicale…

Subiectul de azi este unul sensibil: Stafilococul auriu, care dă multe bătăi de cap. Îl tratăm sau nu? Primim copilul în colectivitate sau nu? Iată cum stau lucrurile din punctul nostru de vedere:

Este important ca laboratorul să precizeze tipul stafilococului:

  • meticilinosensibil, sau
  • meticilinorezistent

Tipul meticilinosensibil nu necesită tratament, deoarece 40-70% din oamenii sănătoși sunt purtători nazali. Există un echilibru între Stafilococ si mucoasa nazală, pe care ne străduim să nu-l stricăm. Încercările repetate de tratament nu fac decât să crească rezistența acestuia la antibiotice, fără să reușim sterilizarea nasului. Este bine de știut că Stafilococul este acolo. În cazul unor viroze respiratorii , din cauza scăderii imunității locale, acesta se poate multiplica, rezultând secreții nazale colorate galben, verzui (purulente). Doar în acest caz tratăm cu antibiotic local. Purtătorii sănătoși nu prezintă risc infecțios pentru ceilalți copii, deci pot merge la grădiniță!

Nu același lucru se întâmplă cu tulpina meticilinorezistentă. Această tulpină este multiplu rezistentă la antibiotice, fiind un germene de spital. Poate da infecții la nivelul căilor respiratorii, pielii, uneori septicemii, când organismul este foarte slăbit. Tratamentul antibiotic poate fi administrat local sau oral, în funcție de caz.

Noi sperăm că grădinițele/școlile înțeleg acest adevăr medical, primindu-i pe micuți. De multe ori, pentru a vă ajuta, am făcut precizarea în avizele epidemiologice.

Vă dorim un an școlar cu rezultate bune și un sezon rece cu puține viroze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *